Jdi na obsah Jdi na menu

Vstávej semínko holala ...

13. 2. 2025

Materiál a pomůcky:

  • semínka ke klíčení
  • klíčící miska, sklenice, květináč
  • vata, výsevní substrát

V předjaří bychom měli obzvláště pečovat o naši stravu a své tělo kvalitně vyživovat, aby odolávalo nástrahám civilizace – nemocem i splínům.

Pěstování výhonků a klíčků je ideálním způsobem, jak se zásobit čerstvou natí plnou vitaminů, minerálů a dalších účinných látek. Budete s očekáváním sledovat, jak semínka klíčí a rostou. Zelené lístky krásně ozdobí servírované jídlo.



img_6945.jpeg

Řeřicha

Pěstování řeřichy je jednoduché a určitě ho znají i děti ze školky. Má svěží, jemně pálivé a lehce nahořklé listy. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, především vitamin ­C, což z ní činí skvělého pomocníka pro podporu imunitního ho systému.

Řeřicha se nejčastěji pěstuje na vlhké vatě nebo na klíčící misce. Sklízet můžete už za 4 dny. 

img_6954.jpeg

Hořčice

Mladé výhonky hořčice mají jemnou, pikantní chuť, která je pro ní charakteristická. Jsou zdrojem vitamínů B2, A a C. Fytoncidy (rostlinná antibiotika) podporují dobré fungování střev.

Semínka hořčice je nejlepší pěstovat v klíčící misce, rostlinky zapustí kořínky do vody (viz foto) a můžete je konzumovat celé. Vynikající jsou na smažence pomazané medovou hořčicí. Dětem tak můžete ukázat z čeho se hořčice vyrábí.

img_6983.jpeg

Hrášek

S výhonky hrášku už jste se určitě setkali v restauraci. Na talíři vypadají jako zelené kudrlinky a mají svěží chuť čerstvého hrášku. Můžete si je snadno vypěstovat i doma, semena na jeden den namočíte, zatlačíte do výsevního substrátu a 10 dní pravidelně zaléváte. Na Instagramu máme video, kde je celý proces zdokumentovaný.


 

Následující druhy je vhodné klíčit ve sklenici. Já mám speciální sklenice na klíčení, ale poslouží i obyčejná zavařovačka, ve které semínka napřed na 1 den namočíte, necháte nabobtnat, pak vodu slijete a dvakrát denně budete semínka proplachovat. Důležité je, aby semínka byla jen vlhká, nesmí stát ve vodě. Klíčit je nejlepší při pokojové teplotě na světlém místě.

img_6907.jpeg

Mungo

Mungo fazolky jsou na klíčení také oblíbené a hodně známé. Hotové klíčky najdete i v nabídce obchodů, nicméně si je můžete velmi snadno sami vypěstovat ve sklenici, vyrostou vám už za 4 dny.

Jsou bohaté na vitamíny E, B2, B3, B6, minerální látky jako vápník, hořčík, železo, draslík, vlákninu a lehce stravitelné bílkoviny. Krásně se doplní třeba salát s mrkví a oříšky.

img_6998.jpeg

Beluga

Naklíčením čočky beluga opět získáte řadu dostupných živin - vitamin B a C, chuť jse svěží, křupavá, osvěžující a sytá. Navíc Vám odpadne složité namáčení a vaření, které je při přípravě čočky nutné, aby byla snadno stravitelná.

img_6854.jpeg

Ředkvičky

Klíčky ředkvičky si chuťově nezadají s jejich většími rostlinami. Jsou pikantní a štiplavé, já si je ráda dávám na domácí celožitný kváskový chléb s tvarohovou pomazánkou. Videonávod na pěstování ředkvičkových klíčků máme tady 

img_7003.jpeg

Pískavice

Semena pískavice jsou krásně voňavá, a jejich klíčky jakbysmet. Pískavice řecké seno je typické koření pro východoindickou kuchyni a oblast středního východu, semena jsou součástí mnoha kořeněných směsí. Pískavice podporuje funkci lymfatického systému a je výborná na vyrovnání hladiny hormonů ženských (estrogeny) i mužských (testosteron).

img_7097.jpeg

Afalfa

Afalfa neboli klíčky vojtěšky jsou maličké a drobné, jejich chuť je jemná a delikátní. Z malé hrstičky semínek Vám cca za týden vyroste plná sklenice klíčků. Díky naklíčení se semínka stanou super potravinou, která zabraňuje ateroskleróze.


V nabídce obchodů je ještě spousta dalších semínek, zrníček i jejich směsí. Zkoušejte, hrajte si, kombinujte. Klíčení semínek je malé dobrodružství ...