Vstávej semínko holala ...
Materiál a pomůcky:
- semínka ke klíčení
- klíčící miska, sklenice, květináč
- vata, výsevní substrát
V předjaří bychom měli obzvláště pečovat o naši stravu a své tělo kvalitně vyživovat, aby odolávalo nástrahám civilizace – nemocem i splínům.
Pěstování výhonků a klíčků je ideálním způsobem, jak se zásobit čerstvou natí plnou vitaminů, minerálů a dalších účinných látek. Budete s očekáváním sledovat, jak semínka klíčí a rostou. Zelené lístky krásně ozdobí servírované jídlo.
Řeřicha
Pěstování řeřichy je jednoduché a určitě ho znají i děti ze školky. Má svěží, jemně pálivé a lehce nahořklé listy. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, především vitamin C, což z ní činí skvělého pomocníka pro podporu imunitního ho systému.
Řeřicha se nejčastěji pěstuje na vlhké vatě nebo na klíčící misce. Sklízet můžete už za 4 dny.
Hořčice
Mladé výhonky hořčice mají jemnou, pikantní chuť, která je pro ní charakteristická. Jsou zdrojem vitamínů B2, A a C. Fytoncidy (rostlinná antibiotika) podporují dobré fungování střev.
Semínka hořčice je nejlepší pěstovat v klíčící misce, rostlinky zapustí kořínky do vody (viz foto) a můžete je konzumovat celé. Vynikající jsou na smažence pomazané medovou hořčicí. Dětem tak můžete ukázat z čeho se hořčice vyrábí.
Hrášek
S výhonky hrášku už jste se určitě setkali v restauraci. Na talíři vypadají jako zelené kudrlinky a mají svěží chuť čerstvého hrášku. Můžete si je snadno vypěstovat i doma, semena na jeden den namočíte, zatlačíte do výsevního substrátu a 10 dní pravidelně zaléváte. Na Instagramu máme video, kde je celý proces zdokumentovaný.
Následující druhy je vhodné klíčit ve sklenici. Já mám speciální sklenice na klíčení, ale poslouží i obyčejná zavařovačka, ve které semínka napřed na 1 den namočíte, necháte nabobtnat, pak vodu slijete a dvakrát denně budete semínka proplachovat. Důležité je, aby semínka byla jen vlhká, nesmí stát ve vodě. Klíčit je nejlepší při pokojové teplotě na světlém místě.
Mungo
Mungo fazolky jsou na klíčení také oblíbené a hodně známé. Hotové klíčky najdete i v nabídce obchodů, nicméně si je můžete velmi snadno sami vypěstovat ve sklenici, vyrostou vám už za 4 dny.
Jsou bohaté na vitamíny E, B2, B3, B6, minerální látky jako vápník, hořčík, železo, draslík, vlákninu a lehce stravitelné bílkoviny. Krásně se doplní třeba salát s mrkví a oříšky.
Beluga
Naklíčením čočky beluga opět získáte řadu dostupných živin - vitamin B a C, chuť jse svěží, křupavá, osvěžující a sytá. Navíc Vám odpadne složité namáčení a vaření, které je při přípravě čočky nutné, aby byla snadno stravitelná.
Ředkvičky
Klíčky ředkvičky si chuťově nezadají s jejich většími rostlinami. Jsou pikantní a štiplavé, já si je ráda dávám na domácí celožitný kváskový chléb s tvarohovou pomazánkou. Videonávod na pěstování ředkvičkových klíčků máme tady
Pískavice
Semena pískavice jsou krásně voňavá, a jejich klíčky jakbysmet. Pískavice řecké seno je typické koření pro východoindickou kuchyni a oblast středního východu, semena jsou součástí mnoha kořeněných směsí. Pískavice podporuje funkci lymfatického systému a je výborná na vyrovnání hladiny hormonů ženských (estrogeny) i mužských (testosteron).
Afalfa
Afalfa neboli klíčky vojtěšky jsou maličké a drobné, jejich chuť je jemná a delikátní. Z malé hrstičky semínek Vám cca za týden vyroste plná sklenice klíčků. Díky naklíčení se semínka stanou super potravinou, která zabraňuje ateroskleróze.
V nabídce obchodů je ještě spousta dalších semínek, zrníček i jejich směsí. Zkoušejte, hrajte si, kombinujte. Klíčení semínek je malé dobrodružství ...