Jdi na obsah Jdi na menu

Kytičky z pěnovky

17. 5. 2017

14.jpg

Materiál a pomůcky:

1.jpg

Začneme oranžovou kytičkou, která má "kudrnaté" okvětní plátky. Její výroba je nejvíce časově náročná, ale trpělivost stojí za to :-)

Pruh pěnovky rozměry cca 7 x 21 cm si nastříháme jako na fotografii.

2.jpg

Okvětní plátky jeden po druhém nahřejeme žehličkou a namotáme na kulatou tužku. Chviličku počkáme než kudrlinka vychladne a pokračujeme trpělivě kousek po kousku.

Na nahřívání jsem použila žehličku na vlasy nastavenou na 180 stupňů. Stačilo proužek stisknout, za vteřinku byla pěnovka nahřátá a dala se tvarovat.

3.jpg

Po chvilce trpělivé práce vypadal polotovar na kytičku takto.

4a.jpg

Polotovar jednoduše smotáme, kudrlinky trochu prsty rozčešeme a upravíme.

4.jpg

Střed kytičky je ozdobený pestíky.

5.jpg

Druhá - růžová kytička je jednodušší. Vystřihněte si z pěnovky pět koleček, na jeden okraj kápněte trošilinku lepidla z tavné pistole a na krátký okamžik stiskněte. Vytvaruje se vám prostorový okvětní plátek. Množství lepidla je hodně důležité - pokud ho dáte příliš mnoho, bude okvětní plátek "upatlaný" a nehezký. Možná si to budete muset chvilku trénovat. Mě to také dalo chvilku práce, než jsem byla spokojená.

6.jpg

Na střed kytičky si připravíme knoflíček a "šneka" zamotaného ze zbytku pěnovky.

7.jpg

Okvětní plátky pak přilepíme ke středu a další kvítek je hotov.

8.jpg

Do třetice si vyrobíme kytičku žlutou, celkem věrně připomíná slunečnici. Pokud změníte barvu okvětních plátků na bílou se žlutým středem, vznikne vám krásná kopretina.

Střed je z hnědé pěnovky - pruh je široký cca 1 - 1,5 cm, nastříhaný a zarolovaný.

9.jpg

Připravte si okvětní plátky a jeden po druhém je postupně vkládejte do nahřáté žehličky na vlasy. Nemusíte je ani stiskávat - teplem se pěnovka lehce zkroutí a plátek dostane ten správný tvar. Je opravdu zábavné to sledovat :-)

O žehličku se nemusíte bát, pokud to nepřeženete s teplotou nebo délkou působení tepla, nic se jí nestane.

10.jpg

Okvětní plátky přilepte kolem dokola hnědého středu - ve dvou vrstvách. Pro ozdobení květu můžete použít ještě malou dřevěnou berušku.

11.jpg

Teď už nechám na vás, na co kvítka použijete. Budou krásná jako zápich, ozdobí každý věneček. Klidně si jí dejte do vlasů - na čelenku či sponku, nebo jako brož na letní svetřík či kabelku. Na spodní část kytiček můžete také přilepit magnet a vyzdobit si tak ledničku v letním stylu.

15.jpg

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Kytičky z pěnovky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Привет

(valerastar562679, 24. 4. 2021 8:29)

Привет https://apple.com