Jdi na obsah Jdi na menu

Protkávaný strom

31. 3. 2011

p1170339.jpgNetradiční nápad z ovčího rouna pro děti i dospělé.

Nápad pochází z časopisu Creative Amos č. 4/2010, ovšem provedení a jarní barevnost je naše vlastní :-)

 

Materiál a pomůcky:

  • čerstvá větvička (nejlépe vrba)
  • vázací drátek
  • hnědá příze na osnovy
  • ovčí rouno - jarní barvy na protkávání




p1170246.jpg

 

Čerstvou větvičku opatrně ohneme do kruhu a spojíme vázacím drátkem. Z hnědé příze si nastříháme osnovy, které k větvičce přivazujeme liščí smyčkou. Osnovy musí být delší než je průměr větvičky - bude se na nich dělat uzel a musí zůstat kousek na kořeny stromu.

 

 

 

p1170253.jpgNitě z osnovy rozdělíme - z každé dvojice dáme jednu nitku pod větvičku a jednu nad ní. Oba prameny ze všech spojených nitek napneme a v místě spoje s vázacím drátkem zavážeme do uzle.




denda-mullerova--10-let.jpgJednotlivé osnovy pak protkáváme ovčím rounem. Děti mají tendenci dělat stromy "pruhované" - vést rouno od jednoho kraje ke druhému. Je lepší provedení nepravidelné - protkat jen tři, čtyři nitě osnovy a pak se vrátit zpět. Vystřídat barvy a pokračovat.

Protkáváme cca do dvou třetin kruhu z vrbové větvičky, poslední třetinu si necháme na kmen a větve stromu. Nitě osnovy spojíme na tři až pět pramenů -  na větvě stromu - společně je obvážeme hnědým rounem a ještě zajistíme omotáním hnědé příze. Kmen pak tvoří všechny prameny obmotané a svázané dohromady.

 

Realizace byla náročnější a za každým stromem je 2-3 hodiny pilné práce. Děti si vyzkoušely novou techniku a nový materiál a z ovčího rouna určitě budeme vyrábět i někdy příště :-)

 

 

Náhledy fotografií ze složky Protkávaný strom