Jdi na obsah Jdi na menu

Obrázek s prostorovými jablíčky

28. 8. 2017

8.jpg

1.jpg

Materiál a pomůcky:

2.jpg

Šablona jablíčka vypadá asi takto. Velikost si přizpůsobzte svým potřebám. Náš obrázek má rozměry 21 x 21 cm a je na něm devět jablíček o šířce cca 5 cm.

 

3.jpg

Pusťte se do obkreslování a stříhání. Z každého papíru vystřihněte hned dvě jablíčka - jedno je cca o půl centimentru menší. Připravte si také stopky a lístečky.

Barvy papírů se snažte pěkně sladit. U nás zvítězila červená barva, ale můžete zvolit i jiné odstíny - oranžovou, žlutou, zelenou.

 

4.jpg

Menší jablíčko přehněte v polovině a jeho okraje lehce nadzvedněte, stejně tak zelený  lísteček.

 

5.jpg

Připravte si rámeček z vlnité lepenky - nastříhejte si čtyři pruhy o šířce přibližně 3 cm a délce 21 cm. Jednu stranu nůžkama obstřihněte podle vlnité textury.

 

6.jpg

Takto vypadá podklad a rámeček našeho obrázku.

 

7.jpg

Jablíčka si na obrázek nejprve pečlivě rozmístěte a začněte je přilepovat. První přijdou na řadu spodní jablíčka, která nejsou vytvarovaná. Já jsem k lepení použila tekutý herkules a do kterého jsem namáčela vatovou tyčinku - na malé detaily to bylo ideální.

 

10.jpg

Ve druhé fázi přidejte tvary, které jsme přehnuli v půli. Obrázku to dodá krásný prostorový efekt. Lepidlo naneste pouze na střed jablíček - přehnutou část. To samé platí i pro lístečky.

 

9.jpg

Práce vám zabere tak dvě hodinky času. Obrázek je sice jednoduchý, ale pečlivé obkreslování, stříhání, rozmísťování a lepení jablíček vám dá trochu zabrat. Mě tedy nejdéle trvalo vybrat ty správné papíry v ladících barvách :-)

Děti mohou mít na obrázku méně jablíček - třeba jen čtyři, trochu větší. Rámeček můžete také vystřihnout z obyčejného kartonu ozdobnými nůžkami.