Levandulový sirup
Suroviny a pomůcky:
- velký hrnec o objemu cca 5l
- květy i stonky levandule (můžete použít i jiné bylinky)
- 2 l vody
- 2 kg cukru
- 4 -5 ks bio citronů
- 2 lžíce kyseliny citronové
- teploměr na vaření
Ve velkém hrnci svaříme 2 l vody a necháme jí důkladně vychladnout. Svařením vody se nám odpaří chlór. Do studené převařené vody dáme snítky levandule - množství neumím odhadnout. Já dávám přibližně tolik, aby byl 5 l hrnec do poloviny naplněný vodou i bylinkami. Hrnec dáme do ledničky nebo do chladného sklepa a bylinky necháme cca 2 dny louhovat.
Tekutinu scedíme přes čistou utěrku, přidáme 2 kg cukru (můžeme i méně), šťávu z bio citronů a 2 lžíce kyseliny citronové. Pokud víte, že sirup spotřebujete rychle, můžete kyselinu citronovou vynechat.
Vše mícháme a zahříváme na teplotu cca 30 stupňů. Cukr se rozpustí, sirup se vám rozvoní po celé kuchyni a díky nízké teplotě zůstanou zachovány všechny účinné látky (levandule je uklidňující, pozitivně působí na trávení a nervovou soustavu). Nalijeme do čistých sterilizovaných lahví, víčka můžete ještě vydezinfikovat slivovicí :-)
Stejný recept můžete použít i na jiné bylinky - my už máme šťávičky z bezového květu, máty, meduňky a chystám se i na další pokusy. O barvě sirupu rozhoduje i použitý cukr - u nás vede třtinový cukr - sirup je pak tmavší. Do levandulového sirupu jsem ale dala normální bílý cukr, třtinový se mi tam pocitově moc nehodil. Všechny sirupy budou mít žluto-béžovo-hnědou přírodní barvu. Je skoro děsivé si představit, kolik barviv musí dávat do sirupů ze supermarketu, aby měly zářivě žlutou či červenou barvu...
Jinak se těším, až si sirup namíchám v zimě a vůně levandule mě zase vrátí do letních dní a radovánek :-)
Náhledy fotografií ze složky Levandulový sirup
Komentáře
Přehled komentářů
Musím oponovat s tou barvou, levandulový vařím už dlouho a mám ho vždy krásně karmínově zbarvený, bez použití jakýchkoliv přibarvovadel. Levandule je fialová a přirozeně sirup obarví.
Re: Levandule
(Lucie, 25. 6. 2018 9:11)
Dobrý den,
děkuji za postřeh. Patrně záleží na také odrůdě levandule, vyzrálosti květů... Louhováním za studena vznikla prostě přírodní barva, vařením možná květy uvolní více barviva.
Levandule
(Eva , 23. 6. 2018 23:08)