Jdi na obsah Jdi na menu

Pesto z libečku a sezamového semínka

17. 6. 2016

kopie-c.---p1440107.jpg

Suroviny:

  • cca 100 g čestvých listů libečku
  • cca 100 g sezamových semínek
  • 3 pol. lžíce olivového oleje za studena lisovaného
  • 3 stroužky česneku
  • sůl

Libeček opláchneme, lístky otrháme a vložíme do mixéru. Přidáme sezamová semínka a další surobiny a společně také rozmixujeme.

Doporučuji použít co nejčerstvější sezamová semínka - starší jsou trochu hořká, z libečku použijte jen listy - stonky odstraňte - špatně se mixují.

Až budete mít hotovo, napěchujte pesto do misky nebo skleničky a přechovávejte v ledničce. Před prvním použitím nechte pesto cca 1 den uležet - chutě i vůně se krásně spojí a rozvinou.

Libečkové pesto používejte jako koncentrát. Je výborné na dochucení polévek, smetanových omáček, do bylinkového másla, tvarohu. My si ho doma mažeme na čerstvé dalamánky s vrstičkou másla.

Zatím nemám zkušenost, jak dlouho pesto vydrží - tedy pokud se dříve nesní :-) V lednici už nám voní 14 dní a čím déle ho tam máme, tím je lepší a voňavější. Tak uvidíme, určitě sem napíšu, jak to dopadlo...

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Pesto z libečku a sezamového semínka