Jdi na obsah Jdi na menu

Průsvitné hvězdičky

5. 12. 2016

dsc_0011.jpg

Suroviny na klasické linecké těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • citronová kůra a vanilka na provonění

Pokud si chcete recept jen vyzkoušet, můžete použít jen poloviční dávku.

Navíc budete potřebovat cca 2 sáčky gumových medvídků Haribo.

Vypracujte si těsto - žloutky umíchejte s cukrem, změklé máslo nakrájejte na menší kousky a spolu s moukou, citronovou kůrou a vanilkou rukama vypracujte vláčné těsto. Nechte ho cca hodinu odpočívat v ledničce.

Na pomoučeném vále si těsto rozválíme a klasicky vykrajujeme. Středy cukroví vykrajujte trochu větší - aby se vám tam vešel gumový medvídek. Po zkušenostech doporučuji použít jednodušší tvary vykrajovátka - našim hvězdičkám se hodně lámaly špičky.

A teď začne to pravé kouzlení :-) Přečtěte si všechny naše postřehy až do konce, abyste se vyhli problémům. Nicméně vzhledem k tomu, že každá mouka je jiná a každá trouba jinak peče, je možné, že budete muset experimentovat i vy. Rozhodně si pozvěte dětské pomocníky, protože čarování v kuchyni je bude určitě bavit.

Pokus č. 1 - moc upečeno

dsc_0019.jpg

Vykrájela jsem hvězdičky a synek do nich vkládal gumové medvídky. Nastavení trouby na horký vzduch 180 stupňů, hvězdičky jsme pekli 8 minut. Jak vidíte medvídci se krásně rozpustili, ale ztratili svou barvu. Hmota nám narušila okrajové kontury těsta a hvězdičky jsou popraskané.

 

Pokud č. 2 - nedopečené

dsc_0021.jpg

Stejné nastavení trouby jako v prvním pokusu. Hvězdičky jsem dala zapéct samotné a medvídky jsme do nich vkládali až po pěti minutách - tzn. pět minut jsme pekli samotné těsto + další dvě minuty jsme pekli s vloženými bombóny.

Výsledkem jsou sice vzhledově krásné hvězdičky - hmota má pěkné barvy a drží se uvnitř cukroví, nicméně je špatně rozpuštěná. Cukroví bylo přilepené na pečící papír a lepilo se nám i na talíř. Naštěstí to kolemjdoucím pozorovatelům nevadilo a nepovedené cukroví snědli :-)

 

Pokud č. 3 - konečně zdařilá várka

dsc_0037.jpg

Stejné nastevení trouby, jen lehce upravený čas pečení - aneb i jedna minuta hraje roli. Samotné těsto pečte pět minut, vložte medvídky a pečte další tři minuty.

 

dsc_0035.jpg

Gumové bombony se v troubě rozpustí a trochu vzkypí. Pro děti je moc zábavné to pozorovat.

 

dsc_0042.jpg

Hmota sice přeteče přes kraje těsta, ale má stále hezkou barvu, nelepí se a je chutná. Náročnější pekařky, kterým více záleží na vzhledu cukroví si musí přebytečnou hmotu odstranit. Nám to ale nevadí, cukroví je opravdu originální a u jeho přípravy jsme si užili spoustu legrace :-)

 

dsc_0046.jpg

Nebojte se vyzkoušet jiný druh těsta nebo jiný typ bombonů a napište nám do komentářů své postřehy. Uvítáme také rady zkušených cukrářek, které už mají podobné pokusy za sebou ♥

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Průsvitné hvězdičky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář