Jdi na obsah Jdi na menu

Sušenky pro koledníky

10. 4. 2025

img_0483.jpeg

Suroviny a pomůcky na dva plechy sušenek:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 celá vajíčka
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g strouhaného kokosu
  • kuchyňský vál
  • váleček na těsto
  • razítka na těsto s velikonočními motivy
  • potravinářská folie

Pokud chcete poslat tip na osvědčená razítka na pečení, napište nám na Instagramu komentář k videu se sušenkami, které vyjde v neděli 13.4.25.

Mouku prosijeme na vál, přidáme třtinový cukr. Vytvoříme důlek, do kterého vyklepneme dvě celá vajíčka, přidáme i vanilkový cukr a kokos. Rukama prohněteme, pěkně propracujeme, utvoříme bochánek, který zabalíme do potravinářské fólie nebo ho vložíme do mikrotenového sáčku a necháme aspoň hodinu odpočinout. Těsto může odpočívat i do druhého dne a Vy také :) .

Vál posypeme moukou, těsto zploštíme a vyválíme na tloušťku cca 0.5 cm. Vykrajovátkem nejprve naznačíme kolečko, hned obtiskneme razítko s velikonočním motivem a pak teprve dokončíme vykrojení kolečka a budoucí sušenku vyjmeme. Tak docílíme toho, že se textura razítka pěkně obtiskne a sušenka bude mít hezký kulatý tvar.

Pokud nemáte nebo nechcete kupovat speciální razítka na pečení, buďte kreativní - obtiskněte třeba vidličku, šťouchadlo na brambory nebo struhadlo.

Sušenky narovnáme na plech, na pečící papír a pečeme cca 15 minut v troubě na 180 stupňů.

V ideálním případě nechte upečené sušenky trochu odležet, alespoň jeden den. Nesmíte je ale vůbec ochutnat, jsou totiž tak dobré, že se pravděpodobně druhého dne nedočkají.