Sušenky pro koledníky
Suroviny a pomůcky na dva plechy sušenek:
- 350 g polohrubé mouky
- 120 g třtinového cukru
- 2 celá vajíčka
- 1 vanilkový cukr
- 70 g strouhaného kokosu
- kuchyňský vál
- váleček na těsto
- razítka na těsto s velikonočními motivy
- potravinářská folie
Pokud chcete poslat tip na osvědčená razítka na pečení, napište nám na Instagramu komentář k videu se sušenkami, které vyjde v neděli 13.4.25.
Mouku prosijeme na vál, přidáme třtinový cukr. Vytvoříme důlek, do kterého vyklepneme dvě celá vajíčka, přidáme i vanilkový cukr a kokos. Rukama prohněteme, pěkně propracujeme, utvoříme bochánek, který zabalíme do potravinářské fólie nebo ho vložíme do mikrotenového sáčku a necháme aspoň hodinu odpočinout. Těsto může odpočívat i do druhého dne a Vy také :) .
Vál posypeme moukou, těsto zploštíme a vyválíme na tloušťku cca 0.5 cm. Vykrajovátkem nejprve naznačíme kolečko, hned obtiskneme razítko s velikonočním motivem a pak teprve dokončíme vykrojení kolečka a budoucí sušenku vyjmeme. Tak docílíme toho, že se textura razítka pěkně obtiskne a sušenka bude mít hezký kulatý tvar.
Pokud nemáte nebo nechcete kupovat speciální razítka na pečení, buďte kreativní - obtiskněte třeba vidličku, šťouchadlo na brambory nebo struhadlo.
Sušenky narovnáme na plech, na pečící papír a pečeme cca 15 minut v troubě na 180 stupňů.
V ideálním případě nechte upečené sušenky trochu odležet, alespoň jeden den. Nesmíte je ale vůbec ochutnat, jsou totiž tak dobré, že se pravděpodobně druhého dne nedočkají.