Čokoládové muffiny s muchovníkem
Čokoládové muffiny s muchovníkem
Recept pochází od mé oblíbené autorky Nigely Lawson, trochu jsem si ho upravila a přidala zmíněné plody muchovníku, můžete ale zvolit jiné ovoce - borůvky, rybíz... V původním receptu je vajíčko, které jsem v době pečení doma neměla, zkusila jsem upéct muffiny bez něj, i tak byly výborné a zákusky sklidily velký úspěch i u našich náročných dětských strávníků :-)
Přísady na 12 kousků:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- 175 g krupicového cukru (já mám ráda tmavý třtinový)
- 150 g čokolády na vaření nakrájené na kousíčky
- 250 ml mléka
- 90 ml slunečnicového oleje
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 vajíčko (já jsem ho vynechala)
- miska plodů muchovníku (přiznám se, že jsem plody nevážila, prostě co jsem sklidila, to jsem použila)
Postup:
Předehřejeme si troubu - nejlépe horkovzdušnou na 180 stupňů, plech na muffiny si vysteleme cukrářskými košíčky.
Všechny suroviny jednoduše smícháme, vznikne nám hustší tekuté těsto, do kterého nakonec přidáme i ovoce. Těsto rozdělíme do jednotlivých košíčků - plníme je cca půl centimetru pod okraj, v troubě ještě krásně vyběhnou.
Pečeme v rozehřáté troubě 20 - 25 minut, špejlí zkontrolujeme, zda už jsou propečené a pokusíme se nechat je vychladnout dříve, než je naše rodina sbaští. Vůně čokolády, vanilky a ovoce je totiž neodolatelná :-)
Náhledy fotografií ze složky Čokoládové muffiny s muchovníkem