Jdi na obsah Jdi na menu

Koláč s náplní z tvarohu a jablíček

1. 8. 2015

kopie-c.---p1400078.jpg

Možná se divíte, že tento recept uveřejňuji v létě. Jablíčka a skořice patří spíše k vánočním svátkům. Nicméně letní jablíčka právě uzrála a přišel čas je zpracovat. Naše jabloň plodí krásná letní jablka s červenou slupkou, jsou slaďoučká a šťavnatá.  Nejsou chemicky ošetřená, takže vím z čeho vařím, tedy vlastně peču :-)

 

Přísady na 1 koláč pečený v dortové formě:

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla nebo Hery
  • 80 g cukru (já dávám třtinový)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • maličko soli na zvýraznění chuti
  • 1 vajíčko

Náplň:

  • 8 jablíček
  • 1 balení skořicového cukru (já použila bio)
  • 3 vaničky tvarohu
  • 120 g cukru
  • 3 vajíčka (zvlášť žloutky a zvlášť bílky)
  • 50 ml mléka
  • citronová kůra

Připravíme si křehké těsto - všechny suroviny smícháme a těsto necháme čtvrt hodinky odpočinout v ledničce.

Mezitím si připravíme jablíčka - 4 oloupeme a nastroháme na hrubo, 4 oloupeme a nakrájíme na plátky. Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky, mlékem a citronovou kůrou, opatrně do něj vmícháme sníh z bílků.

Dortovou formu vytřeme olejem a vysypeme hrubou moukou, aby se nám koláč nepřipekl. Odpočinuté těsto na něj rozprostřeme a uděláme cca 2 cm vysoké okraje. Začneme vrstvit náplň - napřed naneseme nastrouhaná jablka a posypeme polovinou skořicového cukru, přidáme tvarohovou směs, vrchní část ozdobíme plátky jablek a posypeme zbývajícím skořicovým cukrem.

Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 1 hodinu. Cukr, kterým jsou posypaná jablíčka nám krásně zkaramelizuje a provoní celou kuchyň.

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Koláč s náplní z tvarohu a jablíček

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář