Křehký koláč s rybízovým sněhem
Přísady na 1 koláč pečený v nízké skleněné formě:
Těsto:
- 150 g másla nebo Hery
- 90 g třtinového cukru
- 2 žloutky
- 220 g polohrubé mouky
Máslo si předem vyndáme, aby trochu změklo, nakrájíme ho na malé kousky a uhněteme ho spolu s dalšími surovinami. Vznikne nám křehké těsto podobné lineckému. Troubu si předehřejeme (já jsem pekla horkovzduchem při 180 stupních), formu na koláč vytřeme olejem a vysypeme hrubou moukou a těsto do ní rozprostřeme. Vložíme do trouby na cca 20 minut.
Rybízový sníh:
- 2 bílky
- 120 g moučkového cukru
- 1 hrnek kuliček rybízu
Ušleháme sníh ze dvou bílků, přidáme cukr a nakonec i rybíz. Sníh naneseme na předpečené těsto, vložíme zpět do trouby a dále pečeme do růžova. Trvá to cca 15 minut.
Koláč necháme vychladnout a opatrně ho nakrájíme. Koláč je opravdu křehký, sníh na povrchu popraská a pod ním se objeví šťavnaté kuličky rybízu.
Náhledy fotografií ze složky Křehký koláč s rybízovým sněhem