Litý perník s jablky - hrnkový recept
Suroviny na 1 plech:
- cca dva hrnky nastrouhaných jablíček
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1,5 hrnku cukru
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek mléka
- 3 vejce
- 1 balíček prášku do perníku
- 1 balíček skořicového cukru
- 1 lžíce kakaa holandského typu
Rozpalte si troubu - já používám horkovzdušnou na 180 stupňů.
Nejprve smíchejte suché suroviny - mouku s kypřícím práškem do perníku, cukr, skořicový cukr a kakao. Pak přidejte vajíčka, olej, mléko a nakonec nastrouhaná jablíčka.
Použila jsem naše domáci bio jablíčka, strouhala jsem je i se slupkou, obsahující vitamíny a vlákninu. Jablka kupovaná raději oloupejte.
Vše smíchejte v hutné a vláčné těsto a nalijte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v předehřáté troubě cca 30 minut.
Perník nechte vystydnout, posypte moučkovým cukrem, mlsouni mohou použít čokoládovou polevu. A pokud vydržíte nesníst perník hned a pár kousků vám zbyde do druhé dne, zjistíte, že následující den je perník díky jablíčkům v těstě krásně vláčný.
Tento recept zvládnou i děti nebo začínající kuchařky, tak s chutí do toho :-)