Jdi na obsah Jdi na menu

Mrkvové cupcakes

17. 4. 2025

img_0485.jpeg

Na 12 kousků budete potřebovat:

Těsto:

  • 2 vajíčka
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 ml řepkového oleje
  • 240 g polohrubé mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečení
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 čajová lžička skořice
  • 100 g sekaných mandlí
  • 240 g mrkve nastrouhané na jemno

Poleva:

  • 150 g pomerančové polevy Master Martiny

Krém:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 polévkové lžíce moučkového cukru
  • na špičku nože sušené citronové kůry

Na ozdobení:

  • papírové zápichy s jarními motivy
  • čerstvé lístky meduňky
  • čerstvé květy sedmikrásek

 

Vajíčka vyšleháme s cukrem, přidáme i vanilkový cukr a olej, přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva a se skořicí. Přidáme mandle a nastrouhanou mrkev. Vše důkladně promísíme a promícháme.

Formu na muffiny vysteleme papírovými košíčky, do kterých rovnoměrně rozdělíme připravené těsto. Pečeme cca 25 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Necháme důkladně vychladnout.

Ve vodní lázni si rozpustíme 150 g peletek pomerančové polevy. Je krásně oranžová a barvou i příchutí se k mrkvovým cupcakes skvěle hodí. Pokud tuto polevu nemáte, udělejte si klasickou citronovou (200 g moučkového cukru + 2 PL horké vody + 1 PL citronové šťávy). Teplou polevu nalijte lžící na upečené a vychladlé cupcakes.

Na krém si důkladně vyšlehejte šlehačku, do které přišleháte měkký tvaroh, cukr a citronovou kůru. Zdobícím sáčkem krém aplikujte na cupcakes s polevou.

Třešínkou na dortu je samozřejmě zdobení. Použijte ozdobné zápichy, lístečky meduňky a květy sedmikrásek. Hodit se můžou i různé cukrové posypky, kandované ovoce atd.

Strouhaná mrkev dodá těstu vláčnost, pomerančová poleva je vynikající a krém se rozplývá na jazyku. Chutě se krásně snoubí a na velikonoční sváteční stůl jsou tyto dortíčky jako stvořené.

Pokud se chcete pokochat, na Instagramu bude opět video s detaily výroby a s hotovými dortíčky.