Mrkvové cupcakes
Na 12 kousků budete potřebovat:
Těsto:
- 2 vajíčka
- 100 g třtinového cukru
- 80 ml řepkového oleje
- 240 g polohrubé mouky
- 2 čajové lžičky prášku do pečení
- 1 vanilkový cukr
- 1 čajová lžička skořice
- 100 g sekaných mandlí
- 240 g mrkve nastrouhané na jemno
Poleva:
- 150 g pomerančové polevy Master Martiny
Krém:
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 polévkové lžíce moučkového cukru
- na špičku nože sušené citronové kůry
Na ozdobení:
- papírové zápichy s jarními motivy
- čerstvé lístky meduňky
- čerstvé květy sedmikrásek
Vajíčka vyšleháme s cukrem, přidáme i vanilkový cukr a olej, přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva a se skořicí. Přidáme mandle a nastrouhanou mrkev. Vše důkladně promísíme a promícháme.
Formu na muffiny vysteleme papírovými košíčky, do kterých rovnoměrně rozdělíme připravené těsto. Pečeme cca 25 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Necháme důkladně vychladnout.
Ve vodní lázni si rozpustíme 150 g peletek pomerančové polevy. Je krásně oranžová a barvou i příchutí se k mrkvovým cupcakes skvěle hodí. Pokud tuto polevu nemáte, udělejte si klasickou citronovou (200 g moučkového cukru + 2 PL horké vody + 1 PL citronové šťávy). Teplou polevu nalijte lžící na upečené a vychladlé cupcakes.
Na krém si důkladně vyšlehejte šlehačku, do které přišleháte měkký tvaroh, cukr a citronovou kůru. Zdobícím sáčkem krém aplikujte na cupcakes s polevou.
Třešínkou na dortu je samozřejmě zdobení. Použijte ozdobné zápichy, lístečky meduňky a květy sedmikrásek. Hodit se můžou i různé cukrové posypky, kandované ovoce atd.
Strouhaná mrkev dodá těstu vláčnost, pomerančová poleva je vynikající a krém se rozplývá na jazyku. Chutě se krásně snoubí a na velikonoční sváteční stůl jsou tyto dortíčky jako stvořené.
Pokud se chcete pokochat, na Instagramu bude opět video s detaily výroby a s hotovými dortíčky.