Třešňové čatní s rozmarýnem
Suroviny:
1200 g vypeckovaných třešní
700 g třtinového cukru
250 g červené cibule
80 g sušených brusinek
250 ml octa balsamico
snítka rozmarýnu
1 ČL sušené pálivé papriky
1 ČL sušené citronové kůry
špetka soli
Gelfix Super 3:1
Postup:
Vypeckované třešně, 400 g cukru a další suroviny (kromě Gelfixu) smícháme a na mírném ohni vaříme cca 1 hodinu. Po té vyndáme rozmarýn a přidáme dalších 300 g cukru smíchaného s Gelfixem 3:1 a vaříme ještě pět minut. Díky Gelfixu bude mít hmota gelovitou konzistenci a bude s krásně používat jako kondiment k sýrům nebo masu.
V době mezi vařením si připravíme umyté sklenice, já je ještě 5 minut vyvařuji a víčka zakapávám vodkou, aby byla 100 % čistá a dezinfikovaná :)
Poměr cukru i octa si můžete lehce upravit, podle toho jakou chuť preferujete. Naše čatní je dost pikantní, sladko kyselé a chutná naší rodině i přátelům. Nicméně každý jsme jinak mlsný, někdo ocení méně octa, někdo přidá pálivou papriku. Hrajte si :)
Na mém videu na Instagramu je konzistence výrobku krásně vidět.