Jdi na obsah Jdi na menu

Třešňové čatní s rozmarýnem

7. 7. 2025

img_0611.jpeg

Suroviny:

1200 g vypeckovaných třešní

700 g třtinového cukru

250 g červené cibule

80 g sušených brusinek

250 ml octa balsamico

snítka rozmarýnu

1 ČL sušené pálivé papriky

1 ČL  sušené citronové kůry

špetka soli

Gelfix Super 3:1

 

Postup:

Vypeckované třešně, 400 g cukru a další suroviny (kromě Gelfixu) smícháme a na mírném ohni vaříme cca 1 hodinu. Po té vyndáme rozmarýn a přidáme dalších 300 g cukru smíchaného s Gelfixem 3:1 a vaříme ještě pět minut. Díky Gelfixu bude mít hmota gelovitou konzistenci a bude s krásně používat jako kondiment k sýrům nebo masu. 

img_0612.jpeg

V době mezi vařením si připravíme umyté sklenice, já je ještě 5 minut vyvařuji a víčka zakapávám vodkou, aby byla 100 % čistá a dezinfikovaná :) 

Poměr cukru i octa si můžete lehce upravit, podle toho jakou chuť preferujete. Naše čatní je dost pikantní, sladko kyselé a chutná naší rodině i přátelům. Nicméně každý jsme jinak mlsný, někdo ocení méně octa, někdo přidá pálivou papriku. Hrajte si :)

Na mém videu na Instagramu je konzistence výrobku krásně vidět.