Dýňová polévka s mrkví a kukuřicí
Suroviny na 6 - 8 porcí:
- cibule
- pět mrkviček
- malá dýně hokaido, nebo půlka velké
- plechovka kukuřičných zrn
- olej, máslo
- sůl a pepř
- chilli (můžete vynechat)
Cibuli oloupeme a nakrájíma na drobno, mrkev oškrábeme, nastrouháme. Dýni hokaido rozpůlíme, vydlabeme semínka, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozpustíme máslo s trochou oleje, cibulku osmažíme. Přidáme mrkev, chviličku mícháme, nasypeme kostičky dýně hokaido, necháme prohřát a nakonec vložíme zrnka kukuřice.
Zalijeme cca 1,5 litrem vody, záleží jak chcete mít polévku hustou. Ochutíme solí a pepřem, kdo má rád pálivé, přidá i trošičku chilli koření.
Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme cca 15 minut.
Ozdobíme petrželkou nebo jinými bylinkami a podáváme.
Polévka je díky použitým surovinám krásně oranžová a nasládlá, dětem bude chutnat. A pro mužské strávníky doporučuji přidat pálivé chilli, chuť se tak ještě zlepší.