Jdi na obsah Jdi na menu

Krémová polévka z vodnice

16. 5. 2016

p1430589.jpg

Suroviny na 6 - 8 porcí:

  • jedna střední cibule
  • jedna bulva vodnice (naše měla průměr cca 10 cm)
  • jeden batát (můžete vynechat, nebo nahradit jinou oranžovou zeleninou sladší chuti - mrkví, dýní...)
  • pět menších brambor
  • olej, máslo
  • sůl, pepř, kmín, paprika
  • semínka a bylinky na ozdobu

Vodnice je slovy mé náctileté dcery "gigantická ředkvička" :-) Opravdu tak vypadá a má lahodnou chuť - je to něco mezi řekvičkou a kedlubnou, ale na rozdíl od řekviček není štiplavá. Takže bude chutnat i dětem a to i za syrova. Vodnice jak už název vypovídá obsahuje až 90 % vody, obsahuje řadu zdraví prospěšných látek - více se dočtete na internetu.

Příprava polévky je jednoduchá - suroviny nakrájíme, cibulku osmahneme na směsi másla a oleje. Přidáme pokrájenou vodnici, brambory i batát. Zalijeme cca 1,5 l vody, osolíme, přidáme koření dle chuti a vaříme asi 20 min.

Po změknutí rozmixujeme polévku tyčovým mixérem na báječný krém. Posypeme semínky, ozdobíme bylinkami a můžeme podávat.

Pro zjemnění můžete přimíchat sladkou smetanu, milovníci pálivé chuti si přidají chilli. Pokud chcete, aby byla polévka sytější, nasypte do ní krutonky z osmažené bagety... Prostě jak kdo má rád.

 

p1430600.jpg