Jdi na obsah Jdi na menu

Lampiony

4. 11. 2009

 

Obrazek

 

Pomůcky a materiál:

  • papírové polotovary k výrobě lampionu (průměr 15.3 cm)
  • temperové barvy nebo barevné tuše
  • štětce
  • lepící tavná pistole
  • kancelářský papír
  • kuchyňský olej
  • papírové utěrky
  • lepenka
  • čajová svíčka

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejprve si naměřte kancelářský papír, tak aby rolička papíru přesně odpovídala velikosti papírových kroužků - polotovaru na výrobu lampionu.

Můžete samosebou použít i krabičky od taveného sýra, ale lampion je pak příliš štíhlý. Naše lampiony jsou široké tak akorát, aby se čajová svíčka na dně dala pohodlně zapálit rukou. Lze také improvizovat s kartonem, ale pro děti by to bylo dost pracné.

Doporučuji papír naměřit pečlivě a obvod kroužků vydělit dvěma - aby vám vznikly dva stejně široké pruhy papíru. Jinak se sice trefíte obvodem ruličky z papíru do kroužků, ale jedna část ruličky bude větší a jedna menší.

Rozmyslete si také, zda budete ruličku přilepovat z venku nebo zevnitř kroužků. My jsme kroužky nabarvili a ruličku lepili dovnitř.Obrazek Lampiony tak mají hezký barevný rámeček.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Až se dotrápíte s měřením, pusťte se do malování. Ruličky neslepujte, nechte papír rozložený a malujte. Šikulky zvolily podzimní a Halloweenské motivy - ježečky, listy, strašidla a pavoučky. Malovaly jsme jen obrysy postaviček, aby pěkně vynikly po zapálení svíčky.

Další téměr alchymistickou fází je potření pomalovaných papírů kuchyňským olejem. Podomácku jsme si tak vyrobily pergamenový papír. Papír olejem natírejte až po úplném zaschnutí malby a ještě z rubové strany - jinak si můžete obrázky rozmazat. Bylo zajímavé sledovat, jak papír pod olejovými kapkami zprůhlední. Přebytky oleje několikrát pečlivě vysajte papírovou utěrkou. Pozor - mastnoty se zbavte co nejlépe, protože olej pak odpuzuje lepenku i lepidlo z tavné pistole.

Rychlejší alternativou by bylo koupit hotový pergamenový papír (dají se sehnat hezké motivy) a nebo stačí pomalovat obyčejný papír na pečení. Já jsem chtěla Malým Šikulkám dopřát vlastní kreativní ztvárnění a ukázat jim kouzlo s olejem.

. Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalším krokem je natření kroužků barvou sladěnou s malbou na papíře. Přilepte také na dno lampionu čajovou svíčku - stačí tavnou pistolí. Po vyhoření svíčky kalíšek na dně zůstane a vy opět vložíte jen bílou část.

Teď už můžete slepit ruličku a lampion zkompletovat. Musím říci, že u této fáze jsem se dost zapotila - musela jsem v rychlosti slepit šest lampionů. Některé jsme špatně odmastily, takže lepení bylo náročné. Pokud vám nepůjde slepit rulička lepenkou, spojte vršek i spodek sešívačkou. Také nazapomeňte tavnou pistoli hodně rozehřát.

Horní kroužek proděrujte, přivažte provázek na pověšení a zapalte svíčku :-)

ObrazekObrazek

 

 

Náhledy fotografií ze složky Lampiony

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář