Perníčky - dárečky
Tento recept u nás v rodině dědíme z generace na generaci, takže je prověřený. Perníčky jsou výborné, křupavé, voňavé... Je lepší dělat je s předstihem, aby trochu odležely, nicméně naše děti je baští hned po upečení. Z várky, kterou jsme pekli v pátek zbyla po víkendu už jen polovina :-)
Suroviny na perníčky:
- 150 g medu
- 250 g cukru
- 5 lžic vody
- 50 g másla, sádla nebo jiného tuku
- 650 g hladké mouky
- 2 ks prášku do perníku
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 2 celá vajíčka
- 2 žloutky
Máslo, med, cukr a vodu pomalu rozpustíme na mírném plameni a necháme trochu zchladnout.
Mouku smícháme s práškem do perníku a se sodou, přidáme vajíčka, žloutky a vychladlou směs másla, medu a cukru. Vše propracujume vařečkou v míse, později rukama na válu. Necháme alespoň hodinku v lednici odpočívat.
Těsta je poměrně hodně, klidně si ho rozdělte na více částí a perníčky pečte postupně. Pokud nestihnu upéct celou várku jeden víkend, pustím se do práce ještě další víkend - takže peču nadvakrát - těsto vám v lednici vydrží.
Letos jsem tedy jeden víkend pekla "dárečky" a druhý víkend klasické tvary. Z poloviny těsta máme sedmnáct jedlých krabiček a druhá polovina posloužila na vykrojení spousty andílků, srdíček, stromečků, zvonečků atd...
A teď už k těm dárečkům:
Těsto vyválejte silnější cca 2-3 mm tlusté a vykrojte si pět čtverečků. Rozměry vidíte na fotografii. Plné čtverečky poslouží jako dno a víčko dárečku, vykrojené tvoří stěny.
Klasickou bílkovou polevou díly krabičky slepte. Ale dejte, pozor, abyste si nepřilepili i víko, které se musí otevírat.
Do krabiček nasypte jakoukoliv dobrotu, naši mlsouni mají uvnitř lentilky. Zavažte hezkou stuhou nebo šňůrkou a je hotovo.
Perníčkové krabičky jsou skvělým ručně vyráběným a navíc jedlým dárkem. Můžete ho dát paní učitelce, spolužákům, kamarádům, kolegům, komukoliv v rodině. Radost z nich určitě bude mít i mužská část populace ♥
Komentáře
Přehled komentářů
Děkuji za inspiraci! Perníčky s dcerkami vyzkoušíme. Snad nám stihnou do Vánoc změknout...:-)
Skvělý nápad!
(Andrea, 30. 11. 2018 15:46)